Om meg

Bildet mitt
Lyrikk er næring for meg og jeg lar meg uten videre inspirere til å bli i en dialog der poesien får komme til ~ Poesi ble tidlig næring for lengselen ~ den åpnet en dør til noe inni meg og som jeg gjennom lyrikken fant anerkjennelse for ~

tirsdag 14. desember 2010

...det lys som bryter mørkets makt....

I ukeavisen Vår Kirke, arbeider Svein Ellingsen sammen med Karl Hafstad, noen år på femtitallet.

Karl Hafstad og Svein Ellingsen får et godt samarbeid i de årene de er sammen i redaksjonen. Det står ikke til å nekte at Svein fremdeles har sine mørke dager, selv om han prøver å stå imot og skjule dem så godt han kan. Hender det at han ikke kommer på jobben i redaksjonen om morgenen, sender Hafstad gjerne redaksjonens tredjeperson, Bjarne Lien, bort på hybelen til Svein for å se hvordan det står til med ham. Etter hvert lærer han seg til å leve med sinnets svingninger. Det hjelper også at Hafstad med sitt varme hjerte og sin barske humor bidrar til å ta noe av brodden bort fra det hele. "Svein, nå er du sjøsyk," kan han si når han ser at Svein ikke er helt på høyden.
  
........

På slutten av året 1957 kommer den nyslåtte redaksjonssekretær Ellingsen opp i en heftig debatt med Bjarne Hareide i IKO. Bakgrunnen er noe så uskyldig som to barnebøker som Svein Ellingsen har anmeldt i ukeavisen.

.....

"De litterære krav, og kravet om redelighet, er naturligvis det samme uansett hvilken religiøs posisjon man inntar," skriver Svein Ellingsen i sitt svar til Bjarne Hareide. "En dårlig bok er en dårlig bok hvor mange av dens personer som enn blir omvendt til slutt."
         Det er en ganske skarp Svein Ellingsen som viser seg her. Både kunstneren Svein og anmelderen med samme navn er opptatt av at troen aldri må bli en snarvei til en enkel og billig løsning. Den livstolkningen som presenteres må være gyldig i forhold til det som er menneskets vilkår i tilværelsen.
        "Det de små barn trenger av kristen opplysning," skriver Svein Ellingsen i Vår Kirke, "er vel først og fremst en atmosfære som er gjennomlyst av kjærlighet, av trygghet, en følelse av at noe er hellig. Og de trenger ærlige svar på sine mange forunderlige religiøse spørsmål. I dette livsrom må det være bedre med religiøst sett nøytrale bøker enn dårlige bøker i kristen regi."
        Det ligger egentlig ikke i Svein Ellingsens natur å være kritisk på en så konfronterende måte. Men når ektheten i troens uttrykk står på spill, da er han ubøyelig i sitt kvalitetskrav, både mot andre og seg selv. (s. 149 - 151)

Fra boka av Eyvind Skeie, Svein Ellingsen, En livsfortelling, Verbum Forlag 2009

I Barnesalmeboka, Verbum - IKO - Forlaget AS, fra 1999, finner vi Adventssangen som Svein Ellingsen har oversatt fra en tekst av Holger Lissner (1974)

Nå tenner vi vår adventskrans

Nå tenner vi vår adventskrans,
adventskrans.
Vi gleder oss i lysets glans,
lysets glans.

Den sier oss at Gud har brakt,
Gud har brakt
det lys som bryter mørkets makt,
mørkets makt.

Hvert adventslys skal skinne klart,
skinne klart
og si at Jesus kommer snart,
kommer snart.

Hvert lys vi tenner, bringe bud,
bringer bud:
Når Jesus kommer, ser vi Gud,
ser vi Gud.

Svein Ellingsen (1976) i Barnesalmeboka (1999)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar